Η Dr Anita Guo, κτηνίατρος στο Beaumont Sainsbury Animal Hospital στο Λονδίνο λέει, ότι η υγρασία της μύτης ενός σκύλου προέρχεται από ένα μείγμα σάλιου και βλέννα.

Η μύτη του σκύλου εκκρίνει από μόνη της ένα λεπτό στρώμα βλέννας, αλλά ταυτόχρονα ο σκύλος προσθέτει ακόμη περισσότερη βλέννα και σάλιο γλείφοντας συχνά τη μύτη του.

«Η υγρασία της μύτης, τους βοηθά να εξατμίζουν τη θερμότητα και να κατεβάζουν την θερμοκρασία στο σώμα τους».

Η υγρή μύτη βοηθάει τους σκύλους να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους. Οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο τους το σώμα όπως εμείς και έτσι βασίζονται μόνο στους ιδρωτοποιούς αδένες που έχουν στη μύτη τους και στα πατουσάκια τους, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν δροσερά τις ζεστές ημέρες του χρόνου.

Εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα τους, η υγρή μύτη των σκύλων συμβάλει στην αίσθηση της όσφρησης. «Όταν τα σκυλιά εισπνέουν, μικρά σωματίδια μυρωδιάς που κυκλοφορούν στον αέρα, παγιδεύονται στη βλέννα της μύτης τους. Αυτό τους βοηθάει να καταλάβουν και να ερμηνεύσουν τις οσμές», εξηγεί η Dr Guo.

Γλείφοντας τη μύτη τους, η γλώσσα τους παίρνει μερικά από τα σωματίδια μυρωδιάς που έχουν παγιδευτεί στη βλέννα, στη συνέχεια ακουμπούν τη γλώσσα τους στο πάνω μέρος του στόματος όπου υπάρχει ο οσφρητικός αδένας που ονομάζεται όργανο του Jacobson.

Ο αδένας αυτός βοηθάει τους σκύλους να καταλάβουν και να γνωρίσουν τις οσμές ακόμη καλύτερα. Ο λόγος που οι σκύλοι έχουν πολύ καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι οφείλεται στην υγρή μύτη, λέει η Dr Guo.

Απάντηση