Στους σκύλους υπάρχουν περισσότερες από 13 ομάδες αίματος ενώ 8 τύποι αναγνωρίζονται διεθνώς. Από αυτούς τους τύπους ο DEA 4 και ο DEA 6 εμφανίζονται στα ερυθρά κύτταρα της πλειοψηφίας (98%) των σκύλων. Μάλιστα, οι σκύλοι με ομάδα αίματος DEA 4 θεωρούνται δωρητές για όλες τις ομάδες.

Οι χιμπατζήδες, οι Μπαμπουίνοι και οι Μακάκοι έχουν δύο συστήματά ομάδων αίματος (VABD & RCEF) τα οποία είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα συστήματά ομάδων αίματος MNS & Rh-Hr.

Τα σκυλιά με ομάδα αίματος DEA 1.1 μπορούν να δεχτούν αίμα, από οποιαδήποτε ομάδα αίματος χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως ο σκύλος έχει DEA 1.1- μπορεί να δεχτεί αίμα από όλους τους τύπους εκτός του DEA 1.1+.

Παρότι η πρώτη μετάγγιση με ομάδα DEA 1.1+ δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αν μια επόμενη μετάγγιση αίματος συμπέσει να είναι και πάλι με την ίδια ομάδα DEA 1.1+ το ζώο κινδυνεύει να πεθάνει.

Οι γάτες έχουν ομάδες Α, Β και Α-Β. Οι περισσότερες γάτες στην Αμερική έχουν ομάδα αίματος Α, ενώ στην Αγγλία Β. Αν μια γάτα χρειάζεται μετάγγιση, πρέπει πρώτα, με μια απλή εξέταση αίματος να δούμε τι ομάδα είναι ώστε να μην κινδυνεύσει από αιμολυτική ασθένεια.

Στην Ταϊβαν, και συγκεκριμένα στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πινγκτούνγκ λειτουργεί η πρώτη τράπεζα αίματος για σκύλους στη χώρα. Στόχος είναι όλα τα τραυματισμένα ή άρρωστα σκυλιά να έχουν πρόσβαση εκεί.

Τα σκυλιά για να μπορέσουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες πρέπει να είναι από 1-8 ετών, να ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά και να εμβολιάζονται τακτικά. Το αίμα μπορεί να αποθηκευτεί για 35 ημέρες.

Τα περισσότερα σκυλιά που έχουν γραφτεί στο πρόγραμμα αιμοδοσίας ανήκουν κυρίως στους φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής του πανεπιστημίου.

Απάντηση