Φόβο ονομάζουμε μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός κινδύνου ή απειλής. Ο φόβος είναι στιγμιαίος, εάν εξακολουθεί να υφίσταται και είναι υπερβολικός και δυσανάλογος με το μέγεθος της απειλής τότε μιλάμε για φοβία.

Η φοβία μπορεί να προκληθεί είτε από έλλειψη κοινωνικοποίησης στην κατάλληλη ηλικία (από την τρίτη ως τη δωδέκατη εβδομάδα ζωής του κουταβιού), λόγω τραυματικής εμπειρίας είτε λόγω γενετικής προδιάθεσης. Είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε συχνά οι εκπαιδευτές.

Δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολη η επίλυσή της στους περισσότερους σκύλους και απαιτεί αρκετή δουλειά και υπομονή, καθώς ο σκύλος πρέπει να εμπιστευτεί ξανά το αντικείμενο της φοβίας του.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πρέπει να αποφεύγουμε όσο γίνεται τις αρνητικές εμπειρίες με αυτό που φοβάται ο σκύλος μας, δηλαδή τσακωμό με άλλο σκύλο ή δυνατές φωνές και απότομες κινήσεις από παιδιά, άντρες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φοβάται.

Η εξοικείωση πρέπει να είναι σταδιακή, δηλαδή το ερέθισμα αρχικά να είναι μικρό σε ένταση. Αυτό συνήθως το ελέγχουμε με την απόσταση.

Εάν π.χ. φοβάται τα παιδιά, μπορούμε να πάμε με τον σκύλο μας κοντά σε σχολείο όπου τα παιδιά παίζουν στο προαύλιο και να ρυθμίσουμε την απόσταση εκεί όπου ο σκύλος μας νιώθει άνετα. Εκεί πρέπει να επιβραβεύσουμε την ηρεμία και να κάνουμε το σκύλο να συνδυάσει το ερέθισμα με κάτι θετικό, δίνοντας μια λιχουδιά.

Στο σπίτι, πρέπει να προτρέπουμε τον σκύλο μας να περνάει χρόνο μόνος του παίζοντας αλλά και να τον εκπαιδεύσουμε στη βασική υπακοή ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Σε κάποιες περιπτώσεις η φοβία μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα με παραπάνω.

Δηλαδή ελέγχοντας το περιβάλλον, να βρισκόμαστε πάντοτε στο σημείο όπου ο σκύλος βλέπει το ερέθισμα αλλά παραμένει ήρεμος και εκεί τον επιβραβεύουμε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο μου με περισσότερες συμβουλές και αποσπάσματα από την εκμάθηση των εντολών “Κάτω” και “Δίπλα”. https://www.youtube.com/watch?v=qPVKG1sbw84&t=143s
 

Κείμενο: Αργυρώ – Μαρία Βενιού, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και βοηθός κτηνιάτρου 

Προβολή βίντεο YouTube Συμβουλές για φοβικούς σκύλους | Πρώτα βήματα για το «Κάτσε» και το «Δίπλα» | Βασική υπακοή Συμβουλές για φοβικούς σκύλους | Πρώτα βήματα για το «Κάτσε» και το «Δίπλα» | Βασική υπακοή

Απάντηση