Από Έλενα Καραγγελή Κτηνίατρος DVM

Η ωοθηκυστερεκτομή είναι ο ιατρικός όρος για την στείρωση του θηλυκού ζώου, σκύλου ή γάτας. Η λέξη, περιγράφει την χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται, δηλαδή την χειρουργική αφαίρεση (εκτομή) των ωοθηκών και της μήτρας.

Οι λόγοι που συστήνεται να γίνει στείρωση σε ένα θηλυκό ζώο είναι ο έλεγχος του πληθυσμού (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αδέσποτα), η πρόληψη ιατρικών προβλημάτων και η αλλαγή της συμπεριφοράς.

Στειρώνοντας ένα θηλυκό ζώο προλαμβάνεις παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Αυτές είναι ο καρκίνος στη μήτρα και στις ωοθήκες, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η ενδομητρίτιδα, η κυστική υπερπλασία του ενδομητρίου (που προδιαθέτει σε πυομήτρα) και η πυομήτρα.

Ο μαστός επίσης επηρεάζεται από τη δράση των ορμονών του γεννητικού.

Έτσι, κάνοντας στείρωση στην σκύλα εξαλείφεται η πιθανότητα εμφάνισης ψευδοκύησης (μια κατάσταση που επηρεάζει και τη συμπεριφορά του ζώου και προκαλεί γαλακτοπαραγωγή) και ελαττώνεται η πιθανότητα εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενων τύπων καρκίνου του μαστού.

Στην περίοδο του οίστρου, οι σκύλες έχουν τάσεις φυγής, με σκοπό την αναζήτηση αρσενικού, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης κάποιου ατυχήματος ή απώλειας του ζώου. Η καλύτερη ηλικία στείρωσης είναι από τους 6 έως 12 μήνες ζωής του ζώου.

Στα θηλυκά σκυλάκια συνήθως γίνεται μετά την εμφάνιση του πρώτου οίστρου. Όσο περνάει ο καιρός και δεν στειρώνεται το ζώο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αν στειρωθεί μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι κάτω από 5%. Οπότε συστήνεται τα ζώα να στειρώνονται ιδανικά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Η διαδικασία της στείρωσης είναι ίδια και στις σκύλες και στις γάτες.

Γίνεται τομή στην μέση γραμμή της κοιλιάς του ζώου και αφαιρούνται οι δυο ωοθήκες και η μήτρα. Γενικά, πρόκειται για ένα χειρουργείο ρουτίνας και το ζώο μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα. Όπως βέβαια πριν από κάθε χειρουργείο, καλό είναι να γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος για να εξαλειφθεί η πιθανότητα κάποιας επιπλοκής.

Στείρωση ή καλύτερα ευνουχισμός, γίνεται και στα αρσενικά. Και στους σκύλους και στους γάτους αφαιρούνται οι όρχεις μετά από τομή στο όσχεο. Εκτός από τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, οι αρσενικοί γάτοι στειρώνονται κυρίως για να μην έχουν τάσεις φυγής και επίσης για να σταματήσει το «ψέκασμα» με ούρα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, που κάνει τη συμβίωση με το ζώο δύσκολη, λόγω της έντονης μυρωδιάς.

Οι αρσενικοί σκύλοι ευνουχίζονται για αλλαγή στη συμπεριφορά (προβλήματα επιθετικότητας με άλλα αρσενικά κυρίως) και επίσης σε περιπτώσεις υπερπλασίας του προστάτη, είτε θεραπευτικά είτε προληπτικά. Άλλο ένα όφελος είναι η εξάλειψη της πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων.

Μετά την στείρωση, αν δεν προσέξουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που δίνουμε στο ζώο, μπορεί να παρατηρήσουμε αύξηση του βάρους του. Παρόλα αυτά με τη σωστή διατροφή, το πρόβλημα αυτό ελέγχεται.

Με βάση τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η στείρωση συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής των ζώων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. Παλαιότερες απόψεις που έλεγαν ότι το ζώο πρέπει να γεννήσει μια φορά ή ότι θα γίνει πιο μαλθακό έχουν πλέον καταρριφθεί.

Απάντηση